Announcement

Collapse
No announcement yet.

FRAPS and UT3 Massive FPS Drop With High-End machine

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

    FRAPS and UT3 Massive FPS Drop With High-End machine

    Been using fraps for absolutely years and i know about slowdowns, what kind of FPS hit you are likely to get when recording in full mode and all that, but im at a total loss with this at the moment. Im using the wifes machine which has the LED 42" TV hooked upto the PC via a VGA port, playing games at 1920x1080, while playing the game with fraps on "not recording" im getting an average of 170-204FPS with absolutely everything maxed out, but the very second i turn FRAPS to record, my frame rates often drop to 27FPS which is absolutely insane and have no idea why its dropping at such a dramatic rate. Usually when you want to record you'll select the preset you want and then deduct the FPS your recording at from what you normally get in-game, so 30FPS "should" leave me able to play the game around 120FPS and recording at 60FPS should leave me hanging around 60-80FPS while playing and recording, so when i select to record at 30, im only getting 27FPS and sometimes less, even when i record at 60FPS its still dropping into the 20s. I've turned off antivirus/anything that would normally be a system hog, turned off windows effects like AERO, shut down almost every program i have running in the system like keyboard and mouse stuff, and im STILL getting absolutely MASSIVE slow downs the second i turn on record...

    Now, the really weird thing, is my other PC which has WAAAAAAAAAAAAY lower specs then this system im trying to record on, records at a MUCH high FPS without any lag/slowdowns of any kind what so ever at the same resolution but connected to a proper LED monitor. I've even tried on my laptop and FRAPS records at exactly how it should do, "FASTER" then the high end PC, ANY help would be muchly apreciated because im at a total loss, i've tried re-installing different gfx drivers without any difference at all, reinstalling the game, its almost like the second i hit record, its recording twice or something because thats the feel of the performance loss its about double what i should loose, or something else is accessing the harddrive the second i hit record, i even tried associateing a different hot-key for the record in case something was loading in the background with the F-keys, and that didn't even make a difference.

    FRAPS Version tried : 3.5.5 / 3.4.6 / 3.2.2

    High-End PC Specs (more middle-range but high end in my household)

    OS : Windows 7 x64 Ultimate
    CPU : AMD PhenomII X6 @ 3.2ghz
    RAM : G-Skill Ripjaws 8GB DRR3 1600
    MOBO : Asus
    GFX CARD : 2x EVGA Nvidia GTX 560ti in SLi Mode
    HDD : Regular Seagate 1TB 7200RPM HDD
    VGA connected LED 42" TV
    1920x1080 Res


    2nd lower end PC (where i can record @ 50-60FPS with no slowdowns)

    OS : Windows 7 x64 Ultimate
    CPU : AMD PhenomII X3 710 @ 3.01ghz
    RAM : G-Skill 4GB DRR2 800
    MOBO : Asus
    GFX CARD : EVGA Nvidia GTX 260 216 core
    HDD : Regular Seagate 1TB 7200RPM HDD
    DVI connected 22" LG LED Monitor
    1920x1080 Res

    Alienware MX17X10 Laptop (can record with FRAPS with no slowdowns aswell)

    OS : Windows 7 x64 Home Edition
    CPU : Intel Core i7 Q740 2.1ghz (turbo 3.1ghz)
    RAM : G-Skill Ripjaws 6GB DRR3 1600
    MOBO : Asus
    GFX CARD : 2x AMD ATI 5870s in Xfire mode
    HDD : Regular 500gB 5900RPM HDD
    HDMI connection to the 42" LED TV or 17" laptop screen
    1920x1080 Res for HDMI and 1440x900 Laptop Screen


    Now the reason why I'm using the VGA instead of an HDMI, is if anyone owns an Nvidia card, they will know that nvidia doesn't ship with a full hdmi port on the cards, their mini-hdmi, and i currently do not have an mini-hdmi to hdmi cable. I just do not understand why my single card machine of 2 generations of gfx cards ago is able to fraps so much faster then dual modern cards, it just doesn't make sense, the cpu definitely has the power i checked on that as well but a if my old tripple core can do it, then a 6 core should be no sweat... Im thinking its either because of the VGA port, the harddrive (might be something wrong with it) or i may need to re-install windows thats all i can think of why im getting such a massive FPS loss compared to my hold heap of **** lol... YES im recording on the same harddrive, not using 2 harddrive to record on, and before you guys think its that, THAT is the same setup on my old machine also, both read/write on the same drive, only difference is as i've mentioned several times, one machine is high end, the other isn't...

    PLS HELP!!!! and thank you all for absolutely anything you can advise me... PS: BF3 recording absolutely perfectly on my high end machine.

    edit: forgot to add, UT3 is at Max Settings on all machines, and i've tried with V-Sync and Frame Smoothing on and off, makes no difference.

    #2
    i have quite same specs as you mate and i encountered theses slowdowns while reccording only because of my AV...turning it off wasnt enough....i uninstalled it for another and the problem was gone....just in case u were using bit defender AV....
    anyway...GL with that

    Comment


      #3
      I may try doing that, I do use Avast Antivirus.... windows doesn't let me exit the program, most you can do is disable the shields

      Comment


        #4
        what are you recording?

        * try not to record directly in game, use demorec./ demoplayback instead.

        - You can always Try rypelcam for that maybe^^

        - Also; set Fraps to 'half' not full.

        - i always found my less powerful rig to perform better with ut3 than a more 'modern' pc, - [just a side note]

        - Try Bandicam instead of fraps

        - run ut3 with "-Benchmark"

        - Set you tick rate to something senseible- try 30 [default], then move towards 65 [or maybe 80]; then play back various demos with 30/ 45/ 60/ 80; to see the differences [if any]

        - lower your resolution for recording [1024 is fine]

        umm try other stuff.

        p.s.
        i find it hard to believe you have at least 2 nvidia gpu's; and not 1 of them shipped with a mini-hdmi to hdmi adapter.

        - I suggest you phone nvidia/ email, and say you have not got 1; i imagine they will gladly send you one free of charge, becuase that sounds really strange

        Comment


          #5
          Indeed i find it hard to believe aswell but yeah not one of the cards came with a mini-full hdmi cable, frakking frustraiting.... DID come with the VGA cable, which is what im currently using though. As for the other stuff, yes i can try all that, and it will increase performance, but im using the same setup on my older machine, same settings, same fraps settings, and its abismal performance compared the higher end machine, its not about recording at lower resolutions, or changing the recording settings from full-half size, as that doesn't seem to be the issue hence all the talk about my other machines able to record with fraps no problem, at full size, 30frps or 60fps recording, at 1920x1080 resolution, but for some reason the high end PC just simply cannot do that, even recording at 30FPS it deeps well below into the 20s... and i dont know why its doing that, when my other machines dont.

          Comment


            #6
            FOUND THE PROBLEM!!!!!!!!!!!!!!

            the culprit was the VGA!!!!! went out and bought a mini-full HDMI cable and BANG!!!!!! recording FRAPS at a steady 60-90FPS @ full and 1920 res.... absolutely incredible, i never would have thought that the VGA cable would affected that in the slightest what so ever, amazing..... and totally weird, i know HDMI is all performance, but for this sorta thing i never would have thought that was it even though i had my suspicions it could be that....

            DONT FRAPS with a VGA port/cable, lesson learned here....

            Comment


              #7
              http://www.youtube.com/user/vackillers?feature=mhee

              well theres some videos i've managed to make so far, the DM Deimos video you could clearly see some of the issues I was having, but all is good now as you can see in the other videos...

              Comment

              Working...
              X