Announcement

Collapse
No announcement yet.

Tutorial: Dissolve Material Effect

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    Brilliant, that cleared up my material node confusion. I'm still a little confused how I would go about "dissolving" a static mesh using this material though. Would I use the material instance as a secondary material on the static, then use a 'set material' node to swap the original material for the dissolving one, then play the matinée?

    I have the 'material instance actor' set up correctly, but I suppose I do not understand how that's affecting a static (or skeleton, ect).

    I appreciate the tutorial you made, it's really great for setting up the material. : )

    Comment


      #17
      Yeah that's what I did in the GoW demo video. I created a copy of the skeletal mesh's material I knew I was going to be spawning, then I changed it to add my material in. Then I set up a kismet sequence so that when the pawn died, the material was applied to it and then the matinee would run.

      For mine I did only use 1 material constant because I didn't have many enemies on the screen at 1 point, and once the material had finished, I then destroyed the pawn so that if I killed another pawn, the material wouldn't play back on both.

      Comment


        #18
        Wow, I really like this. Very cool.

        The next time you jump out of bed and throw together a new material, be sure to post it as well.

        Marcus Mattingly

        Comment


          #19
          Alrighty, that seems to work. Just one more question:

          I have a trigger that swaps the material out for the transitioning one, then plays the matinee. The texture plays just fine, but when it switches to the new texture it's pure black (instead of transitioning from the base texture, it switches to black, then the matinee plays).

          Here's a video of what I mean.
          http://s33.photobucket.com/albums/d8...ansition-1.flv

          Comment


            #20
            Is your object dynamic? If it is, have you got the right lighting setup? If you have, you could post your material here so I could double check it for you.

            Comment


              #21
              It's a mover, I'm pretty sure the lighting is set up correctly.

              Here's my material:



              Here is how i'm activating it:

              Comment


                #22
                If you have it linked into your diffuse like that, it's only going to show the black, not your texture, and the white is being masked via the transparency. The reason I linked it into the emmisive channel was so that I could have a dissolve effect. You either need to replace the black 3 constant (0,0,0 going into the IF expression) with your texture (I think yours was a wooden texture from the video), or you can link it up like this:

                Comment


                  #23
                  Ahh, awesome! It's working perfectly now. : ) Thanks for taking the time to write that tutorial!

                  Comment


                    #24
                    Nice, very nice. Great work mate.

                    Comment


                      #25
                      Thank you

                      Comment


                        #26
                        your tutorial is very awesome, i have tried to make this animated material but when i try to test it in the level editor the material is not animated, here are my screen shots of the materials ...

                        material editor:

                        [shot]http://img130.imageshack.us/img130/8750/disolve1.jpg[/shot]

                        in my material editor is missing a parameter because i don't know what it is, in this picture i have remarked it with a red box, please if you can tell me how to put it i will be very glad.

                        [shot]http://img121.imageshack.us/img121/6504/disolve2.jpg[/shot]

                        this is my material instance editor with the "opac" parameter set in 1

                        [shot]http://img192.imageshack.us/img192/1293/disolve3.jpg[/shot]

                        this is my matinee, in the second 0 there is a keyframe with a setvalue of 1 and in the second 4 there is another frame with a setvalue of 0

                        [shot]http://img249.imageshack.us/img249/5697/disolve4.jpg[/shot]

                        my kismet

                        [shot]http://img188.imageshack.us/img188/8868/disolve5.jpg[/shot]

                        and last this is my result, there is no animation, only an static material, i have convert my static mesh to a KActor

                        [shot]http://img268.imageshack.us/img268/4146/disolve6.jpg[/shot]

                        what i'm doing wrong ? somebody has an idea ?

                        thank you in advance for the help

                        Comment


                          #27
                          Hi, the expression in the red marked box is actually a 1-x (one minus), it just inverts the image for more contrast.

                          In your matinee, can you link your properties of your Float Material Param.

                          Also, could you use [shot] instead of [img] when uploading pictures, just so it's easier to read.

                          Comment


                            #28
                            Originally posted by Piranhi View Post
                            Hi, the expression in the red marked box is actually a 1-x (one minus), it just inverts the image for more contrast.
                            this is a math parameter ? i 'm trying to find it in the material editor function but i can't find it.

                            i have linked my float parameter to my material instance in the conten browser, here is the picture:

                            [shot]http://img526.imageshack.us/img526/8009/disolve7.jpg[/shot]

                            any ideas of what is happening with my animation?

                            Comment


                              #29
                              Are you using the Material Instance Constant on your wall, not the actual material itself? The same one that is linked to the matinee?

                              Comment


                                #30
                                you are right, i was using the original material, not the instance material, is working just perfect, thank you for all your help and your tutorial is awesome ....

                                Comment

                                Working...
                                X